Edukační kurz

Organizátor: Nadační fond docentky Bohunky Blehové pro nemocné fenylketonurií  ve spolupráci s Národním sdružením PKU a jiných DMP.  

Místo konání: Klinika dětí a dorostu FNKV, Pavilon M

Termín kurzu: sobota 12. 3. 2022 

Čas: od 9 do 16,30 hodin

Kurz je určen pro rodiče nejmladších dětí, včetně dalších rodinných příslušníků.

Cílem setkání je především získání praktických zkušeností a dovedností v každodenní praxi zajištění diety. Nezbytnou součástí je sestavení a propočet jídelníčku, kterému se budeme podrobně věnovat. Neopomeneme ani základní nízkobílkovinné potraviny, které jsou při léčbě PKU nenahraditelné. Zopakujeme si podstatu HPA a zásady léčebné strategie.

Počítáme s volnou diskusí k tématům, která si účastníci budou přát.

Prosíme vás, abyste zvážili, zda přijedete s dětmi. V zájmu plynulosti školení je třeba, aby se v době probíhajícího programu jeden člověk z rodiny dítěti věnoval a zajistil jeho potřeby. 

Co budete potřebovat?

Kuchařku, kalkulačku, psací potřeby a především dobrou náladu.

Vzhledem k pandemii covidu-19, která stále přetrvává, je nutné dodržovat hygienická pravidla. Pokud dojde k rozvolnění protiepidemických opatřeních, budou následné předpisy pro účastníky kurzu aktualizované těsně před konáním kurzu. 

Všichni účastníci kurzu musí mít sebou:

  • Potvrzení o negativním PCR testu (platí 3 dny od jeho provedení) nebo antigenním testu (platí 24 hodin od jeho provedení) nebo potvrzení o prodělané infekční nákaze ne starší než 90 dnů od začátku onemocnění. Nebo je možné se prokázat ukončeným očkováním starším 14 dnů od poslední dávky.
  • Respirátor FFP2 nebo nanoroušku.

Informujte prosím co nejdříve o vaší účasti telefonicky nebo mailem paní Komárkovou (tel. 267162562, e-mail: jana.komarkova@fnkv.cz) nebo paní Šmejkalovou (tel. 267163781, e-mail: vladimirasmejkalova@fnkv.cz).

Program

8,30–10,00      Něco o PKU, co byste mohli či chtěli vědět            
10,00–10,30     Batolecí strava v PKU dietě               
10,45–12,00     Sestavení a propočet jídelníčku v batolecím věku        
12,00–13,00     Oběd
13,00–16,00     Nízkobílkovinné potraviny, firemní prezentace (Vitaflo, Nutricia), volná diskuze, případně pokračování v propočtech 
16,00 Ukončení kurzu